Videli ste už gazdinú? Točí sa nedeľu čo nedeľu v kuchyni od skorého rána, aby nakŕmila rodinu. Bude slepačia polievka, bravčové pečené, kapusta, knedle, bublanina. My tejto rodine môžeme potichu závidieť, ale povedzme si na rovinu. Potrebuje človek taký obed? Nie. Trikrát nie, ak pracuje sedavo a má nadváhu. Mám ešte jednu otázku. Potrebuje sa gazdiná celé predpoludnie krútiť okolo sporáka? Ak to nie je profesionálna kuchárka v reštaurácii, tak nie. Láska a pozornosť sa dajú vyjadriť aj inak ako jedlom.
My budeme variť úplne inak, než to robí gazdiná. Pripravíme si jedlá jednoduché a zdravé. Pravda, chuť bude menej efektná. Získate však viac voľného času. Namiesto dlhého varenia si môžete dať rýchlu prechádzku.
Jedlo ovplyvňuje naše zdravie, náladu aj kondíciu
Viem, ťažko je uprieť si to, čo máte radi v mene toho, že možno o desať rokov vám bude na svete lepšie. Keby si však 20-ročný človek vedel predstaviť, aké ťažkosti bude mať v päťdesiatke, zrejme by prerušil čokoľvek, čo práve robí a utekal cvičiť a začal zdravo jesť.
Ak vypijete pohár vína, bude to mať účinok, ktorý pocítite jasne a rýchlo. Nikoho to neprekvapí. Mierne točenie hlavy. Podobné je to zo stravou. Ak zjete potravinu, niečo sa stane. Väčšinou však účinok zjedenia potraviny priamo nepocítite. Možno ešte tak malátnosť po bohatom obede. Ale koľko ľudí si uvedomí, že na vine je obed? Kto si spojí hyperaktívne dieťa, ktoré v škole ruší a neprospieva s konzumáciou cukru a kofeínu v energetickom nápoji? Kto za výbuchmi zlosti u nadriadeného odhalí hypoglykémiu z hladu a dehydratáciu, lebo od rána vypil len 6 káv?
Mnoho jedál sa „nezdravými“ stáva keď ich jedávate často. Napríklad údená klobása vám zdravie určite neupevní. Obsahuje nevhodný tuk, priveľa soli, rakovinotvorné látky. Ak si dáte raz za rok pár koliesok, asi sa nestane nič zlé. Dúfajme. Doprajte si ju však viackrát do týždňa a už môže napáchať viditeľné škody. Obzrite si ľudí, čo sa motajú okolo pultov s údeninami, akí sú často tuční. „Trest“ za dlhodobo mierne nevhodnú stravu prichádza s omeškaním niekoľkých rokov. U nás často aj v podobe rakoviny hrubého čreva.
Jasné, ľahko a rýchlo pozorovateľným kritériom jedla je hlavne chuť. Tá sa preto stáva aj parametrom, či je jedlo „dobré“. Ak nám však niečo chutí, nemusí to byť zároveň aj vhodné. Je preto výhodné, ak sa zoznámite s účinkami potravín, aby ste vedeli, či vám určitý pokrm pomôže zlepšiť zdravie, alebo ublížiť.
(Šéf)kuchári varia efektne
Mnohí kuchári sa v knihách radi predvedú. Farebné obrázky nádherných jedál priam lákajú, aby ste si atraktívnu knihu kúpili. Veď s takými zdravými dobrotami sa bude chudnúť jedna radosť! Marketingovo dobre vyzerá, ak sa v knihách o chudnutí ukazujú prekrásne recepty na „zdravé“ dezerty a iné štíhle maškrty. Zdalo by sa potom, že je skvelý nápad aj pri chudnutí variť pestré jedlá plné chutí, vôní, ingrediencií a lásky.
Aj ja viem napísať recept na 20 ingrediencií. Hodina a pol v kuchyni a vznikne výborné jedlo. Bum! Krásna farebná fotka na celú stránku až sa všetky chute zbiehajú. Lenže presne toto pri chudnutí nechceme. Nechceme stráviť veľa času myslením na jedlo, varením, ochutnávaním, dolaďovaním chutí, zdobením taniera a nakupovaním. Príliš chutné jedlo si priam žiada, aby ste si dali dupľu! Nuž a najmä: čo sa máte čo krútiť v kuchyni? To radšej choďte poriadne si zašportovať a kuchyňu odfláknite!
Jednoduché jedlá sú vždy lacnejšie na čas, suroviny aj energiu. V jedálničku preto nájdete obyčajné, trocha nudné jedlá. Také jedávame aj my doma. Jednoduché, chutné. Používam len také suroviny, ktoré dostať v bežných obchodoch. Sám sa týmto spôsobom stravujem už roky. Môj jedálniček nie je postavený na efekt, ale pre reálnu prax. Odporúčam jedlá, ktoré splnia niekoľko dôležitých podmienok:
- Rýchlosť. Jedlo sa musí dať pripraviť rýchlo. Najlepšie za pár minút. Ak ušetríte čas v kuchyni, je väčšia šanca, že vás nahovorím, aby ste ho investovali do prechádzky, alebo tréningu.
- Jednoduchosť. Jedlo by malo obsahovať minimálne množstvo surovín. Nemám rád recepty profesionálov, kde je mnoho ingrediencií, z ktorých polovicu nebudete mať poruke, nedajú sa kúpiť a predražia nákup.
- Dostupnosť surovín. Všetko sa musí dať kúpiť v bežných obchodoch.
- Cena. Stojme na zemi. Ak máte na čučoriedky, jahody, píniové orechy, či lososa investujte! Ale výsledky dosiahnete aj s použitím bežných jedál.
Jedlá v tomto jedálničku na chudnutie by mali splniť tieto podmienky. Preto v receptoch nenájdete seitan, či miso – tie sa stále dajú kúpiť len v špeciálnych obchodoch. Zato používam tofu, či tempeh. Tie už dostať bežne aj v hypermarketoch. Ani mnoho sezónne sa vyskytujúcich surovín (hríby, medvedí cesnak, kôpor, slivky, melón či špargľa) nezaraďujem do receptov. Časom sa naučíte variť a potom už budete vedieť využiť ich. Touto knihou vás totiž chcem naučiť, ako sa TO robí. Nie o rok vám predať druhý diel.