Príčinou obezity je väčší príjem energie ako jej výdaj. Inými slovami: viac energie prijatej z jedla alebo nápojov, ako telo aktuálne spotrebuje. Ešte presnejšia definícia príčin obezity znie:
Obezita je dôsledkom zlého prispôsobenia sa na prostredie s dostatkom potravy.
Pribrať môže každý človek, ak dlhodobo jedáva viac, ako spotrebuje a, alebo sa navyše dlhodobo vyhýba pravidelnému telesnému pohybu.
Odstráňte príčiny priberania a začnete chudnúť
Len zriedkakedy je na začiatku obezity genetická porucha, či ochorenie. Takým zriedkavým prípadom sa v tejto knihe nevenujem. To patrí do rúk lekára. Venujem sa bežným dôvodom, ktoré spôsobia, že stučnieme.
Nepravidelná strava je najčastejšia príčina obezity
Inými slovami jedenie typu „celý deň nič, potom všetko“. Po prebudení si žalúdok mnohí obaria čiernou kávou a utekajú do práce. Bez raňajok to ide ľahko, pretože káva potláča pocit hladu. V práci vsiaknu niekoľko ďalších káv. To sa ľahko vydrží aj bez obeda. Najmä, ak je v práci nervák a zhon. Po práci nasleduje dychtivé pojedanie čohokoľvek až do hlbokej noci. Ak je to váš prípad, vedzte, že aj ja som takto roky fungoval a tak poznám všetky výhovorky, ktoré sa dajú vymyslieť, prečo sa to nedá zmeniť. Od „nemám čas“ až po „predsa nebudem raňajkovať nalačno“.
Hovorí sa, že ak denne zjete jablko, nebudete musieť chodiť k lekárovi. Ak na to mesiac zabudnete a potom si dáte naraz 31 jabĺk, tak vám to neprospeje. Rovnako neprospeje, keď cez deň hladujete a na večeru sa obžeriete. Obžeriete sa preto, že večer už od hladu nekontrolujete svoje správanie.
Nevravte, že nemáte čas jesť! Ste taký vyťažený a dôležitý pracovník, že nestíhate? Tak vám sekretárka môže pripraviť desiatu, obed a olovrant. Je to pár minút. Najedení podáte lepší výkon, lepšie sa vám bude rokovať s druhými. A ak prestanete hladovať a kávovať, tak vám prestane aj smrdieť z úst. Viem, to vám do očí málokto povie. Ak vám v práci nedovolia ani pauzu na jedlo, hľadajte si inú prácu. Váš život je cennejší. Neskracujte si ho. Je hlúposť za pár dukátov otročiť v práci, kde šéfuje hlupák.
Pre ľudí, ktorí sú tuční vinou nepravidelnej stravy neplatí ono legendárne „cica, nežer“ ale skôr „cica, začni jesť pravidelne“.
Mnohí sú tuční, pretože jedia stále a preto priveľa
Ďalšou častou príčinou obezity býva množstvo jedla. Najjednoduchšie sa to dá vyjadriť troma slovami: sladkosti, slanosti a mastnosti. Neraz sú v jednom jedle skombinované všetky tri zložky. Výrazná chuť láka aby ste si dali ešte…
Máte sklon k nadváhe? Stačí, ak si k bežnej strave doprajete len naozaj malé prilepšenie a priberiete. A tak si prejedanie nemusíte predstaviť ako obrovskú hostinu, po ktorej sa už viac nezmestí do žalúdka. Neveľká čokoláda, alebo nejaké to pivo navyše… Niektoré dobroty obsahujú veľa energie!
Keby sme žili v prírode a živili sa len prirodzenou stravou, priemerná energetická hustota bežného jedla by bola veľmi nízka. Ak by sme sa teda „živili korienkami“, mohli by sme ich zjesť nie dosýta, ale až na prasknutie a stále by nebol problém s priberaním. Korienky majú málo energie a ešte sa musíte aj dosť obracať, aby ste ich vôbec našli.
Prejedanie je, ak si po raňajkách dáte ten malý rez bábovky, ktorú včera doniesla babka. V práci kolega oslavuje, kúpil každému malý oškvarkový pagáčik. Po obede si dáte tri sezamové tyčinky. Pred koncom práce ktosi ponúkne čokoládu, jeden dielik. Na cestu z práce si dáte jednu malú hrsť pražených arašidov. Večer pri televízore si dáte malé vrecko krekrov. Pred spaním ešte máte hlad, tak si dáte jeden banán. Ovocie je zdravé, či nie? V týchto niekoľkých jedlách navyše ste prijali vyše 8 000 kJ energie.
Ak ste cez deň v „normálnych“ jedlách pojali 8 000 kJ a k tomu domaškrtíte 8 000 kJ somarín (inak bábovky, pagáčiky či slané tyčinky nazvať odmietam), máte zaručenú formulu na priberanie – 16 000 kJ za deň nespálite, ak váš vek je nad tridsať a netrávite každý deň osem hodín rýľovaním…
Stačí trocha jedla navyše a môžete začať priberať. Nemusia to byť drevorubačské porcie. Priberiete aj zo zdravých a vhodných potravín, ak ich zjete veľa.
Príklad: Staršia pani narieka, že má spuchnuté nohy a pritom práve je presolenú domácu polievku s poctivými okami masti. Potom sa nechá počuť, aké drahé lieky musí kupovať, lebo srdce už celkom neposlúcha, tlak je vysoký. To už sedí pri hlavnom jedle a ukrajuje si z rezňa so zemiakovým šalátom. Keď ho dojedá, ponosuje sa na žlčník. Tiež už veľmi neslúži, ale pridá si ešte trocha toho skvelého majonézového šalátu.
Neskôr sa sťažuje na kríže. Bolia. To práve sedí pri krémeši s kávou. Poobede vysvetľuje ako človeka vie potrápiť aj tá cukrovka. S druhou smotanovou kávou v ruke. Podvečer sa téma zvrtne na operácie srdca a bajpasy. Pri tejto téme sa podáva obložená misa, sendviče s vajíčkami a salámou, syr, šunka. Ten cholesterol! Na ten treba tiež kupovať drahé lieky! Kde je tá bábovka? Nemalo by sa jej zjesť veľa, ale hodí sa k večernému štamperlíku vaječného koňačiku.