Tučný človek je už dávno symbolom dobrého kuchára. Aspoň na prvý pohľad. Žiaľ, na druhý pohľad nám čosi zhorkne v ústach. Tučný kuchár je totiž aj varovaním. „Nejedzte to, čo varím! Inak dopadnete rovnako, ako ja!“
Keď najbližšie pôjdete okolo tučného kuchára, alebo kuchárky, zastavte sa. Nemusí to byť práve profík z reštiky. Možno je to vaša babka, mama, manželka, alebo známy. Zistite čo často varia. Pozrite sa, aké používajú suroviny. Získajte od nich recepty. Pozrite na veľkosť porcií. Dajte si ich do zoznamu zakázaných jedál. Máte to pekne vedľa seba. Príčinu aj následok.
Nejedzte jedlá starých materí!
Najmä starší ľudia majú dokonale zažité mnohé jedlá a nevedia tak ľahko zmeniť recepty. A nečudujem sa. Klasické jedlá sú najlepšie vtedy, keď sa spravia poctivo. Zo surovín, ktoré tam patria. Ak začnete škrtiť soľ, tuk, maslo, smotanu, či cukor, už to nie je ono.
Áno, dá sa spraviť ľahšia verzia sviečkovej na smotane. Knedle môžu byť celozrnné, v omáčke sa nedá smotana, ale jogurt. Je to ako pri voľbách – tam musíme občas voliť menšie zlo. V kuchyni však máte možnosť voliť dobro.
Vepřoknedlozelo, guláš s knedľami, dukátové buchtičky, rezance s makom, buchty, vyprážaný rezeň so šalátom, palacinky, parené buchty, pirohy, vyprážaný syr, hranolky, majonéza… To sú bežné príklady jedál, aké jedávame po celé desaťročia. Takto sa deti kŕmia v školách dodnes, rovnaký scenár je aj v závodnom stravovaní. Tieto jedlá sa však pri chudnutí nehodia. Toľko energie nemáte ako minúť – ak práve nejdete na pár hodín rýľovať záhradu.
Rýľovať. Nie grilovať!
Ak idete sedieť k počítaču, priberiete. Len sa spýtajte, čo kuchár dáva do hrnca a prečo. Dá maslo, lebo to dá najlepšiu chuť. Dá smotanu, aby jedlo bolo lahodnejšie. Pridá oškvarky, pretože „bez nich sa tie haluške takje nijakje“. Inými slovami táto prísada je chutná a preto ju tam dáme.
Myslite mokro! Ak hovoríme o nevhodnom jedle, zvyčajne je reč o jedle a nie nápojoch. Pri chudnutí si zakážte všetko okrem vody a nesladeného čaju či kávy. Džúsy, koly, mlieka, kokteily, čokoľvek s obsahom alkoholu, energetické drinky, športové nápoje – rehydratačné, proteínové, gainery… To všetko sú zdroje energie. Myslite na to. Inak nechtiac do tela prepašujete energiu, na ktorú je tak sladké zabudnúť.
Sladké koly sú zákerné. Otvoríte dvojlitrovú fľašu malinovky a neprestanete popíjať, kým nie ste na dne. Úžasne sladká chuť človeka láka, aby pokračoval v chlipkaní. Ani po dvoch litroch sa však nedostaví pocit spokojnosti! Skôr pokračuje pocit smädu – kombinovaný s chuťou na ďalšiu maškrtu. Po intenzívnej sladkej chuti to chce tiež niečo intenzívne – napríklad presolené zemiakové lupienky. Len ťažko odoláte a prestanete ich jesť… A tak môžete pokračovať až do vyrabovania všetkých zásob. Práve ste výrobcom dovolili, aby si cez vaše zdravie prebodli slamku priamo do vašej peňaženky.
Nepríjemné je to, že človek, ktorý je zvyknutý hojne soliť, cukrovať a mastiť, ťažko sa dobrovoľne vráti „nazad“. „Obyčajné“ veci mu už nechutia. Chlieb a zeleninu si musí soliť, na jahody sypať cukor. Toto bičovanie chutí vedie k pocitu, že bez čokolády a iných intenzívnych chutí by život stratil cenu. Presne tak sa správa človek, ktorý padol do pasce výrobcov. Je v oku chuťovej slučky a čím viac by sa snažil ujsť, tým bude chcieť. Riešenie?
Je čas na poriadny chuťový pôst.
Nemyslím tým hladovku! Povoľte si len jednoduché jedlá s málo výraznou chuťou. Preč s intenzívnymi chuťami. Úplne sa vyhnite priemyselnej ponuke hotových a rýchlych jedál. Zakážte si sladkosti, slanosti, údeniny a mastnoty. Žiadne sladké malinovky. Z bytu odstráňte soľ a cukor. No a tiež žiadna reštauračná strava.
Nastane ťažké obdobie nemastnej, neslanej a nesladkej diéty. Ak ju vydržíte niekoľko týždňov, nastanú zmeny. V prvom rade vám klesne hmotnosť. Ak ho máte vysoký, zníži sa tlak krvi. Pokrmy, ktoré ste predtým považovali za „hnusné“, či „bez chuti“, vám začnú chutiť. Majú dobrú a bohatú chuť. To len vy ste ju predtým necítili. Vaše chuťové poháriky prestanú byť „ohlušené“ intenzívnymi chuťami. Potrebujú však pár týždňov „chuťového ticha“, aby sa vrátili do normálu. Potom vám znova začne chutiť normálne jedlo.
Ale pozor na výnimky! Ak vám niekto nabulíkal, aké senzačné je raz do týždňa zhrešiť a uštedriť si podvádzací deň plný výnimiek a maškŕt, tak idete len proti sebe. Po týždni už vaše zmysly prestávajú byť otrieskané intenzívnymi chuťami. A vy ich zas ohlušíte? Tým sa posúvate nazad.
Nechutia vám obyčajné jedlá? Ale no tak! Užite si jednoduchú chuť. Naučte sa milovať jednoduchosť. Tá bohatá chuť vás dotiahla až tam, že musíte čítať knihu o chudnutí. Jednoducho naše telo je nastavené tak, že mierny nedostatok jedla nám prospieva a prebytok jedla nás poškodzuje.
Dnešná doba človeka núti bičovať svoj organizmus k maximálnemu výkonu, aby zarobil peniaze, ktoré potom môže zaplatiť výrobcom bičov. Niekedy to vyzerá ako keď sa pes snaží naháňať si chvost.