Ak nebudú poruke, nedáte si ich do ruky a potom ani do úst.
- Údeniny (párky, tlačenka, údené mäso, bôčik, vyprážané rezne…). Hlavný dôvod: obsahujú tuk a látky, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny.
- Sladkosti akéhokoľvek druhu (koláčiky, sušienky, keksy, bábovka, zmrzlina…)
- Slanosti akéhokoľvek druhu (slané tyčinky, chrumky, krekry, čipsy…) Hlavný dôvod: priveľa soli poškodzuje zdravie.
- Sladké nápoje či už sladené cukrom, umelo, alebo z „prirodzeného obsahu“ (džúsy, sirupy, malinovky, kola, ľadový čaj…)
- Cukor. Vrátane všetkých jeho krycích názvov. Nevhodné sú aj lekváre, či marmelády, sladkosti. Hlavný dôvod: obsah cukru.
- Zdanlivo zdravé, ale v skutočnosti stále len sladkosti, alebo slanosti (bio krekry, zdravé keksíky, celozrnné koláčiky, naturálne chrumky bez soli a éčiek, špaldové čokoľvek, pohánkové čokoľvek…) Hlavný dôvod: maškrty sú pri chudnutí nevhodné aj v prípade, že sú zo zdravších surovín. Najmä nenaleťte na lep pocitu, že ak je niečo zdravé, alebo pre diabetikov, môže sa toho viac. To nie je pravda!
- Stužený tuk (lacný margarín). Hlavný dôvod: používajú sa v nevhodných jedlách, zbytočný obsah zdraviu škodlivých transmastných tukov.
- Biela múka. V tele sa správa podobne ako cukor. Ak potrebujete múku, použite vždy celozrnnú. Má aj lepšiu chuť. Len ju skladujte krátko, radšej v chlade, v suchu a v tme. Ľahšie sa kazí ako biela múka.
- Plesnivé a zrejúce syry, plnotučné syry. Hlavný dôvod: vysoký obsah tuku.
- Plnotučné mliečne výrobky. Mlieko radšej nepoužívajte vôbec. Syry len nízkotučné. Jogurt najviac trojpercentný. Maslo a smotanu nepoužívajte vôbec. Hlavný dôvod: nevhodný druh tuku v mliečnych výrobkoch. Viem, niektorí tréneri tvrdia, že tento tuk je veľmi zdravý. Zvyčajne odporúčajú aj slaninu a maslo. Budete si musieť vybrať, koho radami sa chcete riadiť.
- Horčica. Hlavný dôvod: je to tučná potravina.
- Umelé sladidlá. Hlavný dôvod: nemusia byť bezpečné. Používajte stéviu.
- Jedlá, ktoré kombinujú rôzne „zakázané“ suroviny trebárs tuk s cukrom. Šišky, koláče, torty, keksy, krekry, sušienky, dobošky a podobné.
- Potraviny, ktoré už môžu byť pokazené. Sem patria aj čiastočne nahnité, alebo trocha splesnené potraviny. Nemilosrdne to vyhoďte. Aj keď pleseň je okom možno viditeľná len na malom kúsku povrchu, zvyčajne v tej fáze už je v celej potravine.
- Zhorené až čierne kúsky jedla, napríklad do tmavo–chrumkava opečené mäso, či jaterničky. Hlavný dôvod: toxické látky.
- Staré zaváraniny. Vyhoďte. Nikdy neviete, čo sa vnútri deje.
- Továrensky pripravené jedlá. Tu buďte opatrní. Tyčinky, müsli zmes, keksy a iné výrobky sú zvyčajne naladené tak, aby chutili a dobre sa predávali. To sa zvyčajne dosahuje menej vhodným zložením.
- Viem, že si to asi nezapamätáte, tak ako ani ja. Ale toto je zoznam éčok, ktoré sú známe tým, že môžu škodiť zdraviu: E249 – 252, E338 – 341, E343, E451, E452, E621, E622, E952, E954. Škodlivých je však oveľa viac, preto je dobré ak si preveríte aspoň tie, ktoré jedávate častejšie. Nie všetky „éčka“ sú škodlivé. Keď však vidíte výrobok, kde je éčok podozrivo veľa, je asi lepšie nechať ho v obchode. V obchode s potravinami majú predávať jedlo, nie chémiu. Vy ste zákazníci. Svojím nákupom zakaždým hlasujete za to, čo bude predajca predávať a čo z ponuky škrtne.
- Alkohol. Akýkoľvek. Hlavný dôvod: prázdna energia.
Máte doma niektoré nevhodné jedlá? Zbavte sa ich. Niekomu ich darujte, vyhoďte, rozdajte v práci, vás to doma pokúšať nemusí. Doteraz ste to jedli a teraz preto musíte chudnúť. To nie je dobré pre vás.
Zariaďte, aby ste v špajzi nemali sklad príčin svojej obezity!
Zákazy v kuchyni
Pri chudnutí a pre zdravý životný štýl spravte v kuchyni niekoľko úprav.
- Nebudeme vyprážať. Pri tejto technike sa jedlo obaľuje strúhankou, vajíčkom a múkou a šup do oleja či masti. Obal je nasiaknutý tukom. Taký tuk je zdraviu málo prospešný. Už v obale jednej porcie čohokoľvek vyprážaného je zvyčajne vsiaknutého viac tuku, ako by malo mať celé jedlo. Nepomôže, ak rezeň dáte odkvapkať na papierovú utierku.
- Nebudeme fritovať. Tu je v hre podobný dôvod ako pri vyprážaní. Pre zdravie nie je potrebné jesť potraviny, ktoré sa predtým kúpali v horúcom, neraz dokonca prepálenom tuku. Tie červenkasté osmažené kúsky síce sú najchutnejšie, ale sú zároveň aj najviac zdraviu škodlivé.
- Nepoužívajte smotanu (ani „ľahkú), maslo, margaríny ani lacnú „rastlinnú smotanu na varenie“. Ak je to nutné, tak lakomo použite sójovú smotanu.
- Nepoužívajte bielu múku, či strúhanku z bieleho pečiva.
- Nekupujte hotové jedlá, ale radšej suroviny. Kúpte si rybu, nie rybie prsty. Kúpte si mrazenú zeleninu, nie ochutenú mrazenú zeleninu.
Poruke majte len vhodné potraviny a suroviny
Keď ste sa zbavili nevhodných jedál a máte doma už len suroviny a potraviny vhodné, tak budete jeť zdravšie. Nič iné totiž doma nemáte. Základom stravy budú potraviny obsahujúce takzvané pomalé sacharidy. Celozrnný chlieb, cestoviny, celozrnná ryža, v šupe varené zemiaky, ovsené vločky.
- Zelenina. Z mnohých druhov zeleniny si môžete spraviť predjedlo; inokedy môže byť zelenina ako jedlo, alebo šalát. V našich končinách sa zelenina jedáva pomerne málo, preto musíte vynaložiť istú námahu. Núťte sa pripomínať si, že vám pomáha chudnúť, aj upevňovať zdravie.
- Ovocie. Počas chudnutia sladké druhy ovocia jedávajte lakomejšie, neznamená to však úplný zákaz. Denne si dajte jeden pomaranč a jedno jablko. Sú stále na trhu. Ak ale zjete pri oberačke ovocia dosýta (slivky, marhule, zrelé jablká) tak žiadne chudnutie nehrozí.
- Celozrnné výrobky. Ovsené vločky, knäckebrot, celozrnný chlieb.
- Strukoviny. Fazuľa, šošovica, mungo, sójové bôby, cícer.
- Cesnak, cibuľa – áno, spoločensky môžu byť nepríjemné; ak je to však len trocha možné, jedávajte ich tak často, ako sa dá.
- Bylinky a korenia – tymian, šalvia, majorán, oregano, rozmarín, bobkový list, klinčeky, kakao, fenikel, zázvor (strúhaný alebo ako čaj); z korení čo najčastejšie používajte kurkumu alebo karí korenie.
- Zo sušeného ovocia jedzte sušené slivky a občas hrozienka. MÁLO!
- Lesné plody jedzte vždy, keď sa dá. Môžu byť mrazené. Nie však v bublanine alebo v lekvári.
- Orechy (najmä vlašské, mandle, para orechy, lieskovce). Orechov jedzte pri chudnutí málo, ale malá hrsť pri raňajkách je dobrý nápad.
- Semená, nepražené, nesolené (najmä ľanové, tekvicové, slnečnicové, sezamové), arašidy nesolené. Podobne, ako orechy. Ráno, trocha.
- Arašidové maslo. Je to vhodná potravina, ale natierajte ho lakomo.
- Bielkoviny: väčšia polovica bielkovín by mala byť rastlinného pôvodu (strukoviny, sója, tempeh, tofu) a čo najmenšia polovica živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, jogurt, syr). Matematici to nenazvú polovicami. Viem.
- Kyslomliečne výrobky. Voľte jogurty s 0% až 3% tuku. No a dúfam, že je jazné, že tu hovoríme len o bielom jogurte. Nekupujte ochutené.
- Fermentované potraviny. Tempeh, tofu, olomoucké syrčeky, kyslá kapusta, kvasené uhorky. Len pozor, všetko je to dosť slané.
- Tuk – ak sa dá, nepoužívajte tepelne upravený tuk. Napríklad polievku uvarte bez tuku a až na tanier dajte lyžičku ľanového oleja.