Neodporúčam variť napodobeniny

Nepokúšajte sa spraviť „ľahšie verzie“ klasických jedál. Oveľa účinnejšie bude, ak prejdete na celkom iné jedlá. Iné názvy = iné očakávania. „Zdravší“ vyprážaný rezeň, alebo „diétne“ hranolky sú mdlé, a pri chudnutí sú aj tak nepoužiteľné. Sviečková na smotane bez smotany a bez sviečkovej bude mať menej atraktívnu chuť, ale výkrm to bude stále slušný. Bábovka s jogurtom namiesto časti tuku sa síce tvári zdravšie, ale stále zostáva „výživnejšia“, než by sa nám hodilo.

Napríklad také makové rezance vhodné pri chudnutí nespravíte. Nedá sa. Chcem vidieť, či vám bude chutiť jedna čajová lyžička maku na celý tanier celozrnných rezancov. Maslo? Cukor? To nemôžete. Stévia to neosladí tak, ako by bolo treba. Ak jej dáte veľa, bude to horké. Umelé sladidlo? Nuž, neviem. Doteraz bola reč o zdravšej strave… „Vhodné“ makové rezance (málo maku, žiadny tuk a cukor) vám nebudú chutiť. To vám zaručujem. Skúšal som. Sú suché a bez chuti. Lenže makové rezance si robíte práve preto, lebo majú TÚ chuť. Pre ňu si ich pamätáme a máme radi. Preto ich znova chceme.

Mnoho chudnúcich v tejto chvíli začne vyjednávať. Čo sa stane, ak by som dnes výnimočne pridal trocha viac maku? „Kvapol“ rozpraženého masla? Sypol pár lyžičiek práškového cukru? Spravte to len lakomo a zdvojnásobíte energetickú hodnotu porcie. A viete, čo zistíte? Že to stále nie je ono! Správne makové rezance od babičky totiž obsahujú v jednom tanieri toľko energie, že by vám vystačila na celý deň. Až potom je to tá pravá mňamka na ktorú sa aj roky spomína! Napodobeniny sú len napodobeniny. Varte preto úplne iné jedlá. Keď jedlo nemá inú, lepšiu „správnu verziu“, nemôže byť horšie, než by stravník čakal. Uvarte si zeleninovú „kôpku“ a bude vám chutiť.

Mäso bez mäsa, mlieko bez mlieka?

Zaujímavý úkaz je aj vo svete vegánov. Jedlá bez mäsa majú „mäso“ v názve! Vyzerá to tak, že budete jesť mäsový či mliečny výrobok. Sójové „mäso“, „mäso“ seitan (z múky). Vegánska saláma, klobása, párky, šošovicová sekaná, strukovinová paštéta, jaternicová kaša, či segedínsky guláš (zo sóje), sójové mlieko, sójová smotana, sójový jogurt, sójový syr. Logicky mi to nesedí. Ak mám etické výhrady voči zabíjaniu zvierat, prečo mám chcieť jesť „zabíjačkovú kašu“ zo strukovín?

Niektorí výrobcovia vedia napodobniť chuť mäsa. Ale nie je to „ono“. Sú to výborné jedlá, keby nemali mäsové názvy. Keď ich ale porovnáme s „originálmi“, tak vegánske alternatívy vždy zostanú len napodobeninou.

Postupy pri úprave jedál pri chudnutí

Počas chudnutia využívajte tieto spôsoby prípravy jedál.

  • Varenie v pare. V jedle zostávajú vitamíny a minerály. Netreba pridať ani kvapku tuku. Varenie je rýchle a jednoduché. Na varenie v pare nie je nutný špeciálny parný hrniec, no varí sa v ňom pohodlnejšie, ako na sitku v obyčajnom hrnci.
  • Varenie metódou sous vide. Podobne ako pri varení v pare ide o šetrnú prípravu. Do špeciálneho plastového vrecka dáte jedlo, vákuovačkou odstránite vzduch a zatavíte. Varíte úplne bez tuku. Chuť je vynikajúca!
  • Varenie vo vode väčšinou znamená vyplavenie časti vitamínov a minerálov do vody. Ak tú vodu nezjete ako polievku, ochudobňujete sa o živiny.
  • Dusenie by malo trvať čo najkratšie a s čo najmenším pridaním oleja. Pri krátkom dusení sa zachováva väčšina živín.
  • Teplovzdušné pečenie je vhodný postup, ale jedlo sa nesmie pripáliť, inak vznikajú škodlivé látky.
  • Grilovanie je vhodný spôsob úpravy, má však dva problémy: Najchutnejšia je koža a práve tá sa nesmie jesť. Pri grilovaní tuk nesmie kvapkať do ohňa! Vznikajú tak škodlivé látky.

Pre zdravú výživu sú jednoduché jedlá ideálne. Mnohé sú chutné a cenovo dostupné. Rád jedávam chlieb s olejom, cesnakom a kúskom tofu. Príprava 5 minút. Celozrnné špagety aglio e olio. Veľa cesnaku. Príprava 15 minút. Postavte proti tomu „poctivé“ jedlá. Zvyčajne zaberú čas asi tak do hodiny. Šikovný kuchár to zvládne skôr. Napríklad segedínsky guláš, domáce knedle. Alebo dusené mäso na zelenine, hnedá šťava, ryža. Či tekvicový prívarok, zemiaky, varené vajíčko. Sú to bežné jedlá, ale vyžiadajú si váš dlhý pobyt v kuchyni. To nie je žiadna radosť, keď ani len ochutnávať nesmiete!

Už počujem aj námietky: „Ale u nás sme zvyknutí na klasické varené jedlá a polievky“. Možno ste zvyknutí na bryndzové halušky, rezance s makom, guláš, granadír marš, francúzske zemiaky, parené buchty, dukátové buchtičky a podobné. Ak ste na také jedlá zvyknutí, možno práve tento zvyk je hlavnou príčinou vášho veľkého brucha. Tak ho zmeňte! Presuňte svoju pozornosť preč z kuchyne a špajze.

Chlieb s cesnakom, kúskom tofu a hrsť orechov? To nie je žiadne kuchárske umenie. Je to však iné umenie. Pripraviť jedlo za 3 minúty. Také, ktoré vášmu zdraviu prospeje. Mne to zmysel dáva. Šéfkuchár by kvapol trocha skvelej omáčky. Bolo by to určite lepšie. Ale je to o 15 minút prípravy viac.

Čas na prípravu jedla teda skrátime na minimum

Na chudnutie vám s prehľadom postačí rýchle jedlo. Môj otec to nazýva turistická strava. Dve alebo tri suroviny a môžete jesť. Rýchle, efektívne. Nerobme z jedla zmysel života. Klasické jedlá = veľa času a práce. V minulosti bolo normálne, že gazdiná bola celý deň doma. Varila, starala sa o domácnosť. To bola jej práca. Dnes všetci pracujeme a nemá zmysel variť hodinu, ak sa jedlo dá spáchať aj za pár minút a dokonca bude zdravšie.

Viem, chutnejšie sú grilovačky, opulentné hostiny a viacchodové večere. Ale tu sa bavíme o chudnutí. Nie o tom, ako sa poriadne najesť.

A čo majú robiť gurmáni? Tí, čo si potrpia na vyššiu úroveň prípravy jedál? Tí to budú mať ťažké. Môžu skúsiť variť podľa receptov z kníh s farebnými fotkami a desiatkami ingrediencií. Ale nečakám, že pritom veľmi schudnú. Veľká časť trikov, ktorými šéfkuchári kúzlia, sú pri chudnutí nevhodné. Vy svoju pozornosť zamerajte na to, čo chcete dosiahnuť.

  • Vyvárate celé poobedie? Zdobíte jedlo? Nakladáte ho ako drahocennosti na tanier, aby to lahodilo aj oku? Už sa trasiete, ako to všetko zjete? To máte pozornosť na prijímaní, pôžitku, jedení.
  • Ste na rýchlej prechádzke? Počúvate pritom besedu o zdravom životnom štýle? Bageta v plecniaku? To máte pozornosť na akcii, výdaji energie.

Tipnite si, ktorá stratégia vám prinesie lepšie výsledky?

Plánujete schudnúť?

Neodkladajte chudnutie na zajtra. Odkladanie je to len výhovorka, akou sa človek často bráni nepríjemným zmenám v živote.

Zajtra bude rovnako ťažké začať s chudnutím, ako dnes. Viete prečo? Pretože zajtra bude zas len dnes. Ak sa vám nechce dnes, nebude sa vám ani zajtra.

Zmeňte tento bludný kruh! Nestrácajte čas nezmyselnými diétami, hladovkami a výhovorkami. 

Kúpte si knihu Jedálniček na chudnutie

Miro Veselý - jednoducho o zložitom

Od roku 1997 sa venujem internetu. Na prelome tisícročí som písal web digi-foto.sk o tom ako fotografovať. V tom čase som bol tučný. V roku 2004 som schudol a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Aktuálne sa venujem filmovaniu videí nielen pre vlastný Youtube kanál, ale aj pre zákazníkov. Občas píšem články o filmovaní, strihu a farbení videa.

Nemôžem zaručiť, že podobné výsledky ako vidíte na fotografiách a vo výsledkoch chudnutia dosiahne každý. 
U rôznych ľudí sa chudnutie a jeho priebeh môžu líšiť.
Konzultujte so svojím lekárom vhodnosť chudnutia a plánované zmeny životného štýlu.