Zelenina je základná zbraň proti hladu a túžbe maškrtiť. Pred každým jedlom si dajte porciu. Vyplní žalúdok, zlepší trávenie. Viac netreba písať. Zvyknite si mať zeleninu poruke. Pocítite hlad? Dajte si viac zeleniny. Nemusíte nič rátať, zapisovať. Zeleninu „smiete“ jesť, koľko chcete. „Kalórie“ neriešte.
Nechutí vám surová? Môžete ju dusiť, spraviť polievku, alebo grilovať. Sladké druhy dusenej zeleniny (mrkva, petržlen…) však počas chudnutia nejedzte v dusenom stave bez obmedzenia. Sacharidy sa z nich príliš rýchlo vstrebávajú. Majú vysoký glykemický index a to sa nám nehodí.
Praktické je používať mrazenú zeleninu. Je už očistená a stačí ju zohriať. Najmä ak nie je sezóna a čerstvá zelenina je na pultoch v mizernej kvalite a nepriateľskej cene. Potom siahnite po mrazáku.
Dnes dostať bežne aj šalátovú zmes vo vreckách, alebo vaničkách. Je to zvyčajne drahšie, ako nakrájať si šalát ručne. Ale môže to byť praktické riešenie, ak máte málo času. Príprava šalátu potom zaberie možno 5 minút a máte skvelú večeru, ktorá vám bude chutiť.
Zvyknite si jedávať kyslú kapustu. Je to výborné predjedlo. Prednostne hľadajte takú, čo je málo posolená.
Jedli ste doteraz málo zeleniny? Začnite malými porciami. Nedajte si hneď kilo denne. Dajte si jeden až dva kusy zeleniny za deň. Trebárs spolu štvrť kila. Zajtra si dajte trocha viac. Takto môžete pozvoľna pridávať. Bežne zjedzte asi tak okolo kila zeleniny a ovocia za deň.
Ak si dáte porciu zeleniny pred jedlom, pôsobí to podobne, ako chirurgická bandáž žalúdka.
Zelenina totiž zaberie miesto ďalšiemu jedlu a zároveň zastaví hlad možno skôr, než začnete jesť. Vďaka tomu vystačíte s rozumnou porciou jedla.
Výrazne farebné (červené, žlté, zelené) druhy zeleniny uprednostňujte. Kdesi som počul dobrý tip: Jedzte ovocie a zeleninu vo farbách dúhy. Každý deň by ste teda mali zjesť niečo červené, oranžové, žlté, zelené a modré.
Ovocie
Aj počas chudnutia si doprajte ovocie. Sladké mňamky ako sú banány, marhule, broskyne, slivky, figy alebo hrozno si nechajte radšej na túru.
Keby ste zjedli naraz viac ovocia, tak chudnutie zastavíte. Zjesť na posedenie kilo mandarínok pri chudnutí nemôžete. Jeden kus ovocia je však určite vhodný. (Nemyslím jeden melón alebo jedno hrozienko, ale zhruba 200 až 300gramovú porciu.) Pre jednoduchosť si zvyknite, že na desiatu je pomaranč a na olovrant jablko. Nie je to podmienka. Vyberajte podľa toho, čo práve kúpite za dobrú cenu a v príjemnej kvalite.
Nepleťte si ovocie a ovocný džús! Radšej si dajte jablko, ako jablkový džús! V jablku prijmete aj mnoho vlákniny a iných prospešných látok.
Lekvár, sušené hrozienka, ani kandizované ovocie nejedzte vôbec.
Smoothies? Radšej nie!
Jedzte zeleninu a ovocie v ich prirodzenej forme. Vláknina a štruktúra dužiny „držia“ živiny uzatvorené. Do trávenia sa uvoľňujú pomaly. V nápoji smoothie sa však jablko zmení na „sladkú vodu“ s vlákninou. V tele sa potom správa ako rýchly cukor. Pri chudnutí to je problém. Predstavte si to na príklade, že by ste chceli do špongie „nasať“ celé jablko. To sa nedá. Ak ho ale rozmixujete, tekutina do špongie vsiakne rýchlo. To je práve tá sladká časť. Vláknina zostane. Ani v smoothie teda vláknina nebrzdí vstrebávanie.
Ste zaprisahaní zástancovia smoothies? Vyrábajte si ich. Nechcem vám brániť. Ale prejdite si aj informácie o tom, že žuvanie a chrumkanie nie je celkom samoúčelná zbytočnosť. Jedlo treba prežuť. Nie vypiť. Keď si dáte smoothie, tak budete rýchlejšie hladní, než keby ste rovnaké suroviny zjedli v normálnom stave. Užívanie takmer tekutej stravy si nechajte na penziu. Kým máte zuby, používajte ich. Načo kupovať drahý mixér? To už nám fakt ten marketing búcha na hlavu do zblbnutia?
Vitamíny, minerály a stopové prvky
Minerálne látky a stopové prvky tvoria malú, ale dôležitú súčasť stravy. Aj v bežných potravinách sa nachádza vápnik, sodík, draslík, horčík, fosfor, síra, chlór, niekedy železo alebo zinok. Na sto gramov potraviny sú to desatiny, alebo stotiny gramu. Ak je obsah ešte oveľa menší, napríklad niekoľko tisícin gramu v kile potraviny, potom sa to nazýva stopový prvok. Napríklad jód, selén, molybdén, fluór, chróm, hliník, bór, kobalt, meď, mangán, nikel, či cín. Všetky tieto látky sú vo väčšej koncentrácii toxické, no v stopovom množstve sú pre zdravie dôležité.
Aby organizmus dokázal využiť jednu živinu, často nato potrebuje prítomnosť inej. Preto je výhodné, ak je vaša strava pestrá. Tak z nej vaše telo „vyťaží“ maximum. Aj preto v jednom jedle kombinujeme všetky zložky potravy – sacharidy, bielkoviny aj tuk.