Počas chudnutia platí zákaz sladenia a solenia

Kontrolujte obaly na potravinách, ak je v nich pridaný cukor, počas chudnutia ich nejedzte. Nedovoľte si ani malé množstvo.

Krycie názvy pre cukor, ktoré nájdete na obaloch potravín: fruktóza, glukóza, glukózofruktózový sirup, sacharóza, galaktóza, maltodextrín, med, sirup, dextrán, dextróza, diastatický slad, sirup zo sladu, kukuričný sirup, agávový alebo javorový sirup, hnedý cukor, trstinový cukor, hroznový cukor, invertný cukor, jačmenný slad, karamel, melasa, rafinovaný sirup…

Pozor aj na sladené nápoje

Keby som pred vás postavil misku plnú cukru, asi by ste odmietli to zjesť. Ak sa to ale rozpustí v obľúbenom nápoji, ľudia hneď pijú. Zákaz konzumácie preto platí na všetky sladké žbrndy. Kola, energetický nápoj, ľadový čaj, džúsy aj tie „stopercentné“ bez pridaného cukru. Sladená káva, športové nápoje, ochutené acidofilné, či sójové mlieko… Všetko máte „zakázané“.

Veľa debát už bolo najmä v súvislosti s medom, či javorovým sirupom. Ak ste zdravý a športovo založený človek, potom sú tieto sladidlá v primeranom množstve celkom v poriadku. Dokonca aj keď chudnete, tak by jedna lyžička medu, či javorového sirupu do porcie ovsených vločiek neublížila. Ale na rovinu: 1 lyžička vám porciu ovsených vločiek príliš neosladí. Skôr ju tam ani nebudete cítiť. Takže, načo ju tam dávať? Dáte si dve alebo tri lyžičky? To už ale pri chudnutí bude problém.

Niekto vám bude tvrdiť, že v mede, alebo v hnedom cukre sú predsa úžasné látky, ktoré prospievajú telu. Obávam sa však, že ich prítomnosť je na hranici stopového množstva. Takže jesť hnedý trstinový cukor v nádeji, že tak zásobíte svoje telo skvelými minerálmi, je len klam.

Problém dobrých jedálje aj v tom, že tým začnete priveľa pozornosti dávať chuti potravín. Zo zdravej výživy tak presúvate svoju pozornosť na pôžitok a chuť. Ak je chuť raňajok pre vás dôležitá, bude dôležitá aj chuť obeda a večere. A zajtra tiež. Lenže o niečo viac. Nepristúpte na túto hru. Zrušte nevhodné prísady a nejedzte ich.

Ako sa dá nahradiť cukor? Stéviou. Stévia je rastlina, z ktorej sa vyrába prírodné umelé sladidlo. Ak vám niektorý druh nechutí, skúste stéviu od iného výrobcu. Dostať v bežných obchodoch, alebo v drogérii DM. Stévia sa dá použiť v studenej aj teplej kuchyni, môžete ju variť.

Iné umelé sladidlá neodporúčam. Rôzne chemické látky ako cyklamát, sacharín, taumatín, acesulfám K, aspartám a mnoho iných.

Soľte čo najmenej

Soľ vo vyšších dávkach škodí zdraviu. Čo je to „veľa soli“? Na chuť sa spoliehať nedá. Chuť je vecou zvyku. Mnohí solia veľa, aby vôbec cítili chuť. Čím viac solia, tým viac slanej chuti sa im žiada. Jedlo solia vopred, ani neokoštujú.

Potreba soli závisí od pohybovej aktivity. Aktívny športovec potrebuje viac soli ako penzista. Pri potení v horúčave potrebujete viac, než v zime.

Vhodná dávka soli na deň je do 5 gramov. Radšej menej.

To je jedna čajová lyžička, teda asi 10 štipiek soli. Je tu však jedno ale…! To „ale…“ znie: V mnohých potravinách už soľ je. Paradajkové pretlaky, syry, chlieb a pečivo, sardinky… Hotové jedlá v reštaurácii. Sú chutné a preto vás lákajú dať si viac. Takže v praxi soľ ako takú vlastne nemôžete používať. Krajec chleba už obsahuje veľa soli. Ďalším posolením ho už len presolíte.

Niektorí výrobcovia zákerne uvádzajú obsah sodíka, nie soli. Vyzerá to lepšie. Obsah 0,8 gramu sodíka vyzerá „zdravšie“ ako 2 gramy soli. Ale je to to isté. Pozor aj na minerálky. V liečivej Fatre je 1,8 gramu sodíka v litri. To je 4,5 gramu soli. Vypijete fľašu a s ňou ste prakticky naplnili celodenný príjem soli. Aj obľúbené ochucovadlo glutamát sodný obsahuje asi 12% sodíka.

Nepoužívajte soľ (kuchynskú, himalájsku, morskú…) Uprednostnite špeciálnu „srdciarsku“ soľ s nižším obsahom sodíka. Dostať ju v lekárňach a v obchodoch s bio potravinami. Zriedkavo ju vidieť aj v hypermarketoch. Obsahuje iba polovičnú dávku chloridu sodného a pritom jej chuť je nerozoznateľná od bežnej soli. Druhú polovicu obsahu tvorí chlorid draselný (KCl).

Čo však proti málo slanej chuti? Pri varení namiesto soli môžete použiť viac korenia, či pridať feferónku. Ak jedlo štípe, zosilní to dojem, že je slané.

Asi namietnete, že strava s malým zastúpením soli nie je tak chutná. Je to pravda. Kým ste zvyknutí na soľ. Vydržte to však! Stačí ak nebudete soliť asi mesiac a postupne vám začnú chutiť aj málo posolené jedlá. Akoby sa vám „otvorila“ chuť na jemnejšie odtiene. Len si už nesmiete zničiť citlivosť chuťových vnemov tým, že by ste si občas dávali rôzne sladké a slané výnimky. Ak si po týždni nesolenia dáte výnimočne niečo slané, prakticky ste ten týždeň cvičenia sa na novú chuť zničili. Zajtra vám vaša neslaná a nesladká diéta už zas nebude chutiť. Celé mesiace tak môžete trpieť a nadávať na neslanú diétu. Vďaka výnimkám iba čakáte na ďalšiu slanú chvíľu.

Chcete si znížiť krvný tlak? Máte astmu? Problémy s kĺbmi, ľadvinami, osteoporózou? Máte opuchy na nohách, rukách, či očiach? Väčšinou sa vám citeľne uľaví, ak takmer úplne vyčiarknete slané jedlá.

Plánujete schudnúť?

Neodkladajte chudnutie na zajtra. Odkladanie je to len výhovorka, akou sa človek často bráni nepríjemným zmenám v živote.

Zajtra bude rovnako ťažké začať s chudnutím, ako dnes. Viete prečo? Pretože zajtra bude zas len dnes. Ak sa vám nechce dnes, nebude sa vám ani zajtra.

Zmeňte tento bludný kruh! Nestrácajte čas nezmyselnými diétami, hladovkami a výhovorkami. 

Kúpte si knihu Jedálniček na chudnutie

Miro Veselý - jednoducho o zložitom

Od roku 1997 sa venujem internetu. Na prelome tisícročí som písal web digi-foto.sk o tom ako fotografovať. V tom čase som bol tučný. V roku 2004 som schudol a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Aktuálne sa venujem filmovaniu videí nielen pre vlastný Youtube kanál, ale aj pre zákazníkov. Občas píšem články o filmovaní, strihu a farbení videa.

Nemôžem zaručiť, že podobné výsledky ako vidíte na fotografiách a vo výsledkoch chudnutia dosiahne každý. 
U rôznych ľudí sa chudnutie a jeho priebeh môžu líšiť.
Konzultujte so svojím lekárom vhodnosť chudnutia a plánované zmeny životného štýlu.