Nepravidelná strava je najčastejšou príčinou obezity. To sa najskôr neje nič, potom všetko, potom zas dlho nič. Takže poďme sa správať normálne. Počas chudnutia som dodržiaval a roky odporúčal režim:
Menšie jedlo 5× denne.
Toto kúzlo poznáte aj pod krycím názvom raňajky, desiata, obed, olovrant, večera. Cieľom je pravidelnosť. Raz za tri hodiny zjete menšie jedlo. Vďaka tomu nepocítite hlad, ani chuť na sladkosti. To je presne to, čo potrebujeme, ako pomoc pri chudnutí. Trvalú sýtosť. Tá vás drží v pocite spokojnosti. Preto pomerne ľahko odoláte túžbam maškrtiť a zobkať.
Keď si vhodné množstvo jedla rozdelíte na 5 porcií, schudnete. Len to musí byť 5 primeraných porcií. Nie 5 väčších, či dokonca normálnych, veľkých porcií jedla. Jednoducho z raňajok, obedu a večere musíte ubrať. To, čo uberiete potom zjete ako desiatu a olovrant.
Jedenie 5 krát denne však nevyhovuje každému. Často treba myslieť na jedlo. A tráviaci systém si pri tom fakt neodpočinie. V tom prípade jedzte len 3 jedlá za deň a dosiahnete výsledky.
Zdravé je jesť 3× denne.
Ak si to viete predstaviť, zrušte desiatu a olovrant. To čo by ste mali zjesť na desiatu si dajte hneď s raňajkami. To, čo by bolo na olovrant zjedzte s obedom. Dokonca by to mohli byť aj 2 jedlá denne, konkrétne raňajky a obed. Viac v kapitole o prerušovanom pôste. Ale platí jedna podmienka: Medzi jedlami žiadne maškrty, zobkanie, chutnanie. Proste nič. Len voda.
Pri jedení 3× denne budete pred každým jedlom trochu hladní. To je pre niektorých tučných maškrtníkov problém. Skúste a uvidíte. Ale ten mierny hlad pred každým jedlom je presne to, čo prospieva tráviacemu systému. Ak to zvládnete bez maškrtenia a zobkania, jedzte 3× denne a budete chudnúť. Ak to nezvládnete, jedzte 5× denne počas chudnutia. Po schudnutí môžete postupne prejsť na jedenie len 3× denne.
V tomto jedálničku na chudnutie som to nastavil tak, že budete jesť 3 silnejšie jedlá za deň a desiata s olovrantom sú slabšie. Môžete teda experimentovať. Ak sa vám to hodí lepšie, nedesiatujte a neolovrantujte a to, čo by malo byť na desiatu a olovrant zjedzte spolu s raňajkami a obedom. Viem, píšem to už druhý krát. Aby vás to nelákalo obmedzovať jedenie!
Škatuľková diéta
Možno ste už zaregistrovali firmy, ktoré ponúkajú dovoz jedla na celý deň. Oplatí sa využiť takú službu? Skôr by som povedal, že nie. Ako u koho.
Škatuľková diéta je drahá. Za sumu pre jedného môžete nakŕmiť dvoch ľudí, ak si pripravujete jedlo doma. No ak vyššia cena nie je pre vás problém a ak vám to chutí, potom je taká služba veľkou pomocou. Pre vystresovanú manažérku, vyťaženého lekára, či úspešnú právničku. Takí ľudia nie sú finančne odkázaní nato, aby sa doma zmenili na rýchlokuchárov. Potrebujú čas na odpočinok, šport a život s rodinou. Potom je namieste siahnuť po platenej službe.
Hlavná výhoda škatuľkovej diéty je najmä pestrosť. To, čo si môže dovoliť navariť profesionálny kuchár sa nedá napodobniť doma.
Pozor však! Niektoré firmy ponúkajú škatuľkovú diétu, ktorá sa len ťažko dá považovať za vhodnú stravu pre dospelého! Ak manažér chce chudnúť, nemôže ísť na nejakých 5 500 kJ (1 300 kcal). To je dávka energie vhodná pre dvoj-troj ročné dieťa. Nie pre pracujúceho dospelého. (Neveríte? Pozrite si Odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo Slovenskej republiky, Vestník Ministerstva zdravotníctva SR.)
Podľa mňa je lepšie, ak ste v príprave stravy celkom sebestační. Keď viete, čo máte jesť, ľahko si pripravíte to, čo vám ide na chuť.
Kedy a ako jesť?
Keď vstanete, dajte si pohár vody. Raňajky zjedzte najneskôr hodinu po zobudení. Chcete trocha maškrtiť? Robte to len predpoludním. Ideálne s raňajkami. Máte pocit, že si potrebujete uberať z odporúčaných porcií? Spravte to s večerou. Tá môže byť ľahšia. Ale to nesmie skončiť tým, že o polnoci budete rabovať oriešky.