Šaláty sú chutné a vhodné rýchle jedlo

Pojmom šalát rozumiem jedlo typu miešaná zelenina s cestovinou a bielkovinami. Dodá optimálne množstvo živín, ako hlavné jedlo! Dávka zeleniny môže byť vždy zhruba rovnaká. Napríklad ak viete, že zjete polovicu ľadového šalátu, tak to je vhodné množstvo. Alebo viete, že 125gramová miska baby špenátu je pre vás akurát? Tak to stačí.

  • Bielkoviny do šalátu prepašujete šošovicou, sójovými bôbmi, parmezánom, alebo kúskami kuracích pŕs, vaječných bielkov, tuniakom, tofu.
  • Sacharidy v šaláte zaistia cestoviny, ryža, kuskus, či bulgur. Ak ste však už použili strukoviny ako cícer, fazuľu či šošovicu, tak v šaláte máte tie najvhodnejšie sacharidy, aké sa dajú použiť pri chudnutí.
  • Tuk istíte orechami, avokádom, olivovým, alebo štajerským tekvicovým olejom. Tukovod škrtíme, ako sa dá. 5 až 10 gramov (čajová lyžička) stačí.

Do šalátov dávajte tie najlepšie suroviny. Parmezán? Olivový olej? Najdrahší čo majú. Do šalátu toho pridáte pomerne málo. Ak kúpite kvalitu, získate chuť. Napríklad lacný eidam takmer nemá chuť. Treba dať aj 100 gramov syra, aby ste vôbec vnímali, že tam nejaký syr je. Pridajte ale prvotriedny parmezán a zistíte, že jedna čajová lyžička úplne stačí. To je celkom inde nielen cenovo, ale aj množstvom nevhodného tuku.

Spravte si dresing: do pohára pretlačte cesnak a nechajte ho postáť 10 minút. Zatiaľ si nakrájajte zeleninu. Pridajte olivový olej. Pridajte sójovú omáčku alebo štipku soli. Ak máte, kvapnite JEDNU kvapku oregánového oleja. Pridajte bylinky, čierne korenie. Poriadne premiešajte a vlejte do šalátu.

Tajomstvo dobrého zeleninového šalátu je v tom, že ochutíte každý kúsok. Ak ste zeleninu predtým opláchli vodou a vyfŕkali, chute by sa mali o to ľahšie premiešať so šalátom. Na druhej strane to chuť trocha zriedi. Preto nešetrite chuťami dresingu.

Chcete dosiahnuť efektnú chuť? Nechajte v šaláte zaznieť nečakané chute. V prevažne slanom šaláte môže príjemne prekvapiť sladký kúsok. Môžete do šalátu nakrájať na menšie kusy jedno jablko. Inokedy pridajte pomaranč (malé kúsky). Ďalším trikom môžu byť sušené (ale aj čerstvé) hrozienka. Kúsky avokáda tiež príjemne prekvapia. Ale pozor, lakomo. Tajomstvo efektov po celú históriu zostáva nemenné. Menej je viac. Efekt je efektom len do chvíle, kým je vzácny. Takže ak do šalátu dáte pár kúskov, bude to chuťová revolúcia. Ak ale v každom súste bude trebárs hrozienko, tak ten efekt už za chvíľu začne byť normou.

Plánujete schudnúť?

Neodkladajte chudnutie na zajtra. Odkladanie je to len výhovorka, akou sa človek často bráni nepríjemným zmenám v živote.

Zajtra bude rovnako ťažké začať s chudnutím, ako dnes. Viete prečo? Pretože zajtra bude zas len dnes. Ak sa vám nechce dnes, nebude sa vám ani zajtra.

Zmeňte tento bludný kruh! Nestrácajte čas nezmyselnými diétami, hladovkami a výhovorkami. 

Kúpte si knihu Jedálniček na chudnutie

Miro Veselý - jednoducho o zložitom

Od roku 1997 sa venujem internetu. Na prelome tisícročí som písal web digi-foto.sk o tom ako fotografovať. V tom čase som bol tučný. V roku 2004 som schudol a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Aktuálne sa venujem filmovaniu videí nielen pre vlastný Youtube kanál, ale aj pre zákazníkov. Občas píšem články o filmovaní, strihu a farbení videa.

Nemôžem zaručiť, že podobné výsledky ako vidíte na fotografiách a vo výsledkoch chudnutia dosiahne každý. 
U rôznych ľudí sa chudnutie a jeho priebeh môžu líšiť.
Konzultujte so svojím lekárom vhodnosť chudnutia a plánované zmeny životného štýlu.