Školské a závodné kuchyne často využívajú aj 50 rokov staré „normy“. Mnohé z ich jedál sú nevhodné. Dukátové buchtičky, parené buchty, biela ryža, kolienka, rezne… Málo vlákniny, zeleniny a ovocia. Po obede človek predrieme poobedie namiesto toho, aby pracoval.
Prečo sa stále takto varí? Biznis. Zdravšie jedlá by si neobjednalo veľa stravníkov. Mnohí sa pozerajú len na cenu. Ak je nízka, kuchár z lacných surovín nevykúzli zdravé jedlo. Mnoho stravníkov proste chce svoje obľúbené jedlá. Keby sa prestali variť, ozvú sa nespokojné hlasy.
Vo fáze chudnutia si teda možno občas môžete oraziť lístok aj v závodnej jedálni. V praxi sa však osvedčilo, ak si človek pripravuje jedlo do škatuliek večer. Uznávam, je to menej pohodlné. Aj kolegovia môžu mať poznámky. Že sa stravujete ako zajac. Že trháte kolektív, ak si nechcete tiež dať bôčik. A podobne. Tučná biela vrana to v kolektíve nemáva ľahké.
Varenie v rodine, kde treba 2 druhy jedál
Ak sa rozhodnete chudnúť, je to zmena. Tú nemusí byť ochotný podstúpiť napríklad váš manžel. Najmä ak je tučný, chutí mu a nazdáva sa že na „kráse muža“ nezáleží. Čo s tým? Riešenie si budete musieť doslova naladiť u vás doma. Predostriem vám len pár nápadov. Univerzálny návod neexistuje.
Najdrahší, ale rizikový variant
Môžete variť dva druhy stravy: „Normálne“ jedlá pre partnera, ktorý nechudne a nemá ani záujem o zdravší životný štýl. Vyvážené jedlá pre druhého partnera, ktorý sa chce stravovať rozumne. Viac času sa minie na varenie, viac energie, zvyčajne vznikne väčší odpad.
Varenie pre jedného je drahšie, ako varenie pre viacerých naraz. Žerie to nervy a nerobí to doma dobrú atmosféru.
Kompromisný variant
Môžete „ladiť“ stravu tak, aby jej časť „fungovala“ ako zdravá časť jedla. Pre mlsného partnera môžete do taniera pridávať viac tuku, dochucovadiel, zväčšiť porcie. Niektoré jedlá sa takto pripraviť dajú. Vždy je to ale komplikácia navyše. Plus lákadlo aspoň ochutnávať „to lepšie“. Ani toto nie je dlhodobo veľmi príjemné.
Ideálny variant
Všetci nech jedia rovnaké (teda zdravé) jedlo. Jedlá aké pomôžu vám schudnúť totiž môže jesť aj zvyšok rodiny. Akurát z trocha väčších tanierov. Žena, ktorá chudne si dá možno 200 gramov varenej prílohy, manžel si môže dať 300 gramov.
Zdravú stravu pre celú rodinu považujem za najlepší nápad
Ak deti vidia, ako sa stravujete, naučia sa to a budú to opakovať celý svoj život. Jednoducho ste im príkladom. Vhodnou stravou im dávate návyky zdravšej životosprávy. Je nádej, že vďaka tomu budú žiť zdravší a štíhly život. Deti, ktoré sú však už zvyknuté na nevhodnú stravu sa budú dožadovať svojich obľúbených dobrôt. Najmä ak matka odporúča jesť tofu s chlebom, ale otec si radšej prikrajuje klobásu. Hádajte, čo si vyberú deti?
Odporúčam, aby všetci členovia rodiny jedli zdravo. Odmieta niektorý člen domácnosti jesť také „blafy“? Nech si varí sám. Manželka nie je šéfkuchár v reštaurácii. Nemusí vyprážať rezeň preto, že manžel nechce hotový špenát. Možno teraz chcete namietnuť „ale toto mi oni predsa nebudú vôbec jesť“. To je manipulácia, ktorou sa nesmiete dať zmiasť.
Jesť zdravo je ľahšie, ak nie je poruke nezdravé jedlo.
Ak váš manžel, či deti odmietajú jesť zdravé jedlo, je to nesúhlas. Cítiť v tom trucovanie, čiže staré známe citové vydieranie. A ešte inými slovami je to boj o moc. Kto rozhodne, čo sa bude variť? Rozum, alebo maškrtný jazýček? Keď podľahnete a navaríte nezdravé jedlo, tak vyhrali trucujúci. Naučili ste ich fungujúci vzorec, ako na vás majú ísť: oni si potrucujú, vy podľahnete. Ak „pre pokoj v dome“ budete podávať nezdravú stravu, tak boj o moc vyhrali maškrtné jazýčky. Neskôr, ak to budete chcieť zmeniť, počítajte s tým, že bude nasledovať trucovanie. A ak to vydržíte, tak aj hromženie a iné protesty.
Čo teda robiť, ak deti (či detsky sa správajúci manžel) nechcú jesť to, čo ste pripravili? Nerobte nič. Jedlo, ktoré nechcú dajte zo stola preč. O tri hodiny bude ďalšie. A teraz to dôležité: do ďalšieho jedla však v byte hladoši nesmú nájsť vôbec nič, čo by im dalo pocit víťazstva. Žiadne čokolády, keksy, ovocie, limonády. Kto odmietol obed pretože mu nešiel na chuť, rád si na olovrant dá čokoľvek. Hlad je najlepší kuchár. Ale nesmie mať poruke maškrty. To by nefungovalo. Žiaden strach, od hladu sa tak rýchlo neumiera.
Aj na zdravé jedlá sa dá zvyknúť. Sú chutné. Pokúste sa rodinu nastaviť tak, aby sa všetci členovia stravovali čo najzdravšie. Môžete to spraviť pozvoľna. Ani im to nemusíte hovoriť. Len občas, ale čoraz častejšie pripravujte jedlá s vhodným zložením. A stále zriedkavejšie tie nezdravé.
Dobre uvarená a ochutená príloha môže byť celozrnná a možno si to nikto ani nevšimne. Biela ryža s tmavou omáčkou vyzerá podobne ako ryža natural. Namiesto veľkých dávok soli môžete pridať bylinky, trocha viac štipľavého, ak to máte radi. Hlavne solenie sa musí uberať opatrne, na to sú ľudia citliví. Namiesto zbytočnej dávky tuku môže pomôcť „vodovejšia“ šťava možno chuťovo „dotiahnutá“ niektorou hotovou omáčkou. Netreba jej veľa. Ak vďaka tomu rodina zje menej tuku, stojí to za to.
Nenechajte sa preto zmanipulovať názormi, že gazdiná musí variť tradičné jedlá. Vždy uvažujte o strave ako o niečom, z čoho sa skladáme. Ak varíte pre celú rodinu, máte v rukách aj to, či budú štíhli a zdraví tí, na ktorých vám asi záleží najviac zo všetkých. Nezdravými jedlami môže manželka prispieť tomu, že z nej infarkt manžela spraví za pár rokov vdovu. Slovenské štatistiky hovoria o tom, že žena je v priemere 7 rokov vdovou.
Kocky, vývary a iné umelé príchute
Dám tip, ktorý nie je celkom zo súdka zdravej výživy. Skúsim ho však obhájiť. Pri varení často potrebujeme trocha šťavy na prílohu. Alebo trocha vývaru. Kde máte doma vziať vývar? Šéfkuchári si taký chuťový základ, fond, známy aj ako demi glace vyrábajú z teľacích kostí. Je to recept na 24 až 48 hodín prípravy a tie najlepšie receptúry špičkových kuchárov sú aj tak tajné.
Opekáte polovičku kuracích pŕs? Výsledok je bez šťavy. Čo s tým? Môžete použiť trocha hotoého vývaru. Napríklad Demi glace od firmy Chef club dá veľa chuti a málo soli. Opakujem – toto nie je žiadna veľká gastronómia. Ak chcem bleskovo vykúzliť na tanieri chuť niečoho z ničoho, používam takéto skratky. K tej troche skutočnej šťavy z mäsa môžete pridať trocha „umelej“ šťavy z plastového téglika. Šéfkuchár v dobrej reštaurácii si toto dovoliť nesmie. On je platený za varenie.
Keď sa dá, ochucujte bylinkami, olivovým olejom, cesnakom!
Varený variant: Po uvarení kuracích pŕs v panvici ju vyprázdnite. Mäso vyberte. Nalejte do panvice pol deci červeného vína a nechajte varením väčšinu odpariť. Pretlačte cesnak, pridajte trocha tymianu, nameľte čierne korenie. Môžete pridať lyžicu sójovej smotany. Tak vznikne prirodzená omáčka. Ak by vám chuťovo nesedela, dotiahnete ju trochou „umelej“ šťavy, alebo kúskom kocky s vývarom. Nie každý vie spraviť skvelú šťavu k prílohe aj takmer z ničoho. Potom je takáto skratka prijateľná.
Rýchla a zdravá verzia: Nevarte žiadnu šťavu. Na prílohu kvapnite olivový alebo štajerský tekvicový olej. Cesnak, trocha korenia.
Mrazená verzia: Uvarte si hustý vývar, napríklad z kuraťa. Pozor však, varte to bez soli! Vývar zlejte a v hrnci redukujte. Redukcia znamená varenie, kým sa neodparí väčšina vody. Získate tak silný koncentrát chutí. Preto ste vôbec nesolili – po redukcii by bol vývar presolený. Rozdeľte do maličkých misiek a dajte do mrazničky. Vytiahnete to vždy, keď budete chcieť prílohu ochutiť niečím iným, než UHO (univerzálnou hnedou omáčkou). Toto je UDHO. D znamená domáca (univerzálna domáca hnedá omáčka)
Po uvarení jedla v panvičke môžete najskôr do panvice naliať asi pol deci alebo deci červeného vína. Povaríte to. Keď sa víno skoro odparí rozmrazíte v tom jeden téglik mrazeného domáceho vývaru. Pridajte ochutenie bylinkami, môže byť cesnak, čerstvo mleté korenie, oregano, tymian… Podľa chuti.
Aj tu platí, že šťavu môžete dotiahnuť trochou sójovej smotany, alebo trochou olivového oleja. Experimentujte. Kocky z obchodu nie sú povinné.
Strava v teréne a provizóriu
Nie vždy človek má poruke krabičky s vhodným jedlom. Či už máte celodenné nakupovanie, cestujete, ste na výlete, aj vtedy musíte jesť. V ideálnom prípade si zoberiete svoje normálne jedlo v krabičkách.
No nie vždy a všetko je ideálne. Niekedy sa nedá, nestíhate, alebo sa nečakane zmení program. Čo potom? V každom obchode sa dá kúpiť nejaké pečivo. Aj keby nebolo celozrnné, kúpte si pečivo a tofu. Alebo tvaroh. Medzi receptami nájdete aj provizórne riešenia hladu. Nezvykajte si však na takéto rýchle riešenia! Jedzte ich zriedkavo a snažte sa denne jesť pestrú stravu.