Sú potraviny vhodné pri chudnutí drahšie?

Ľahko sa mi napíše, aby ste kupovali len prvotriednu kvalitu potravín. Len EKO–BIO–RAW–TOTAL–PURE–NATURAL–DOKONAL. Realita? Nielen, že je to predražené. Také potraviny bežne ani nezoženiete. Čo potom?

Kupujte vždy to najmenej spracované jedlo, aké môžete!

Radšej kúpte múku, než chlieb – ten si môžete piecť. Radšej si fazuľu uvarte, ako by ste kúpili konzervu. Radšej si kúpte špagety, syr a paradajky, než hotové cestoviny. Suroviny sú zvyčajne nielen zdravšie, ale aj lacnejšie. Neplatíte za prácu, ktorú s tým môžete spraviť aj vy sami. Plus viete, čo jete!

Počas chudnutia toho asi zjete o niečo menej, než kým ste tučneli. Ono sa to nezdá, ale aj tie lacné maškrty keď sa spočítajú, vznikne veľká suma… Pri nákupe potravín určených na chudnutie potom môžete kalkulovať s tým, že síce kupujete drahšie veci, ale o niečo menšie množstvá.

Používajte často strukoviny. Šetria peňaženku, i zdravie!

Porovnanie cien za jedlo však nemôže skončiť len pri cene za suroviny, čas a energiu. Nezdravé jedlo môže po rokoch spôsobiť zdravotné problémy. Obezita, cukrovka, ťažkosti so srdcom, bolesti kĺbov, dna, dokonca rakovina. Nepohodlie spojené s týmito ochoreniami započítajte do ceny za nezdravé jedlo. Ani lieky nie sú zadarmo. Chorý človek navyše zarobí menej.

Obezitológovia už dávnejšie upozornili, že obézny, ktorý schudne len asi 10 až 20 kíl si za lieky mesačne priplatí oveľa menej. Najčastejšie sú to lieky na srdce, odvodnenie, cholesterol. Po schudnutí sa ale zlepšia aj prejavy astmy či diabetes. Vhodnou stravou neskôr zrejme dosť ušetríte za lieky.

Menej naplnená igelitka liekov z lekárne každý mesiac je potom konkrétne vyčísliteľná aj v rodinnom rozpočte.

Zaplatiť 60 centov za kaleráb sa zdá veľa. Navýši to cenu raňajok aj na dvojnásobok. Ľudia ale často hodia 50 centov do automatu s mizernou kávou a tam im to akosi nevadí. Alebo euro za plechovku piva. To sa zdá byť v poriadku. Azda preto, že to pivo má „účinok“, ale účinok kalerábu nie je tak nápadný.

Presuňte svoju pozornosť z kuchyne preč. Začnite žiť inde, než okolo sporáku a hlbokých tanierov.

Kupujte potraviny, ktorých zloženiu jasne rozumiete!

Je v zložení napísané fazuľa, ražná múka, či sója? Viete čo to je. Avšak ak sa v zložení “potraviny” dočítate, že obsahuje “kypriace látky, protihrudkujúcu látku, emulgátory, arómu, regulátor kyslosti, múku upravujúcu látku” tak by vám v hlave mala zasvietiť kontrolka. Plánovali ste kupovať potravinu a tu sa vám ponúka chémia. Na to fakt máte chuť? A chcete za to platiť? Iste sa preto právom pýtate:

Koľko stojí stravovať sa týmto spôsobom

Veď každý deň máte zjesť kilo zeleniny. Čo to stojí?

Za mesiac prejete zhruba do 300 € mesačne

Túto cenu som počítal z bežných maloobchodných cien. Priemerne za jedno jedlo zaplatíte okolo 2€. Deň vás vyjde do 10 €. Potraviny potichu dražejú. V roku 2014 som písal prvé vydanie tejto knihy a mesiac vychádzal okolo 200 €. V roku 2017, keď som písal druhé vydanie už zelenina rozpočet navýšila ku 250 eurám za mesiac. Nuž a v roku 2021 píšem tretie vydanie a v obchodoch žiadne lacnenie tovarov nebadať. Preto optimalizujte náklady za jedlo. Varením viacerých jedál naraz a ich neskorším prihrievaním ušetríte.

Vhodná strava nemusí byť taká drahá, ako na prvý pohľad vyzerá. Zjete totiž menšie porcie. Ušetríte svoj čas pri kratšej príprave jedál. Miniete menej energie pri varení. Nemaškrtíte medzi jedlami. Nepijete sladké malinovky, pivo, víno. Nestravujete sa v reštauráciách a fastfoodoch. Neplatíte servis. Keď to takto zrátate, začne to byť zaujímavé. Dostanete sa asi na pomerne rozumné čísla aj keď má byť na večeru hneď losos, či iné drahé jedlo.

Ozaj! Ako si predstavujete vhodnú veľkosť porcie? Ako na hostine? To je klasická chyba. Je to zbytočne veľa – zaplatíte viac a ešte aj priberiete.

Najväčšou neznámou je však cena energie za prípravu jedla. Energetické firmy (elektrina, plyn) sa vedia postarať o to, aby si bežný človek nedokázal prepočítať, za čo vlastne platí. Neprehľadné cenníky, rôzne denné tarify. V prípade plynu sa spotreba meria v metroch kubických, ale fakturuje sa v kilowatthodinách. A potom, gazdiná, vyznaj sa v tom!

Takže neviem ani len odhadnúť, koľko stojí energia, ak varíte špagety. Bol som sa pýtať u dodávateľa energie, ale nedokázali sa k tomu vyjadriť. Určite vám viem zaručiť jedno: miniete oveľa menej energie pri varení, než ste minuli pri varení klasických jedál „starých materí“. To je isté.

Plánujete schudnúť?

Neodkladajte chudnutie na zajtra. Odkladanie je to len výhovorka, akou sa človek často bráni nepríjemným zmenám v živote.

Zajtra bude rovnako ťažké začať s chudnutím, ako dnes. Viete prečo? Pretože zajtra bude zas len dnes. Ak sa vám nechce dnes, nebude sa vám ani zajtra.

Zmeňte tento bludný kruh! Nestrácajte čas nezmyselnými diétami, hladovkami a výhovorkami. 

Kúpte si knihu Jedálniček na chudnutie

Miro Veselý - jednoducho o zložitom

Od roku 1997 sa venujem internetu. Na prelome tisícročí som písal web digi-foto.sk o tom ako fotografovať. V tom čase som bol tučný. V roku 2004 som schudol a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Aktuálne sa venujem filmovaniu videí nielen pre vlastný Youtube kanál, ale aj pre zákazníkov. Občas píšem články o filmovaní, strihu a farbení videa.

Nemôžem zaručiť, že podobné výsledky ako vidíte na fotografiách a vo výsledkoch chudnutia dosiahne každý. 
U rôznych ľudí sa chudnutie a jeho priebeh môžu líšiť.
Konzultujte so svojím lekárom vhodnosť chudnutia a plánované zmeny životného štýlu.