Vyvážená, plnohodnotná strava – čo to vlastne je?

„Vyvážených“ musí byť nečakane veľa zložiek. Hlavne na začiatku chudnutia je ťažké porozumieť rýchlo súvislostiam. Väčšinu ľudí práve to odradí. Už preto, že pojem „plnohodnotná strava“ je skôr floskula, než zmysluplné slovo. Je to v podstate rovnaký slovný nezmysel ako fráza „úplne dokonalý“. Ak je niečo dokonalé, tak už netreba použiť slovo úplne. Nikoho by nenapadlo povedať, že komédia bola plnosmiešna. Ani pohár nie je plnoprázdny. Na druhej strane tučné ženy asi radi počujú, ak ich označia za plnoštíhle. A nebudú spokojné, keby sme povedali, že sú viac plno, ako štíhle! Naznačiť niečo o plnotučnej madam, to by bolo… Zlé. Takže nazad.

Čo treba vyvážiť?

  • Živiny. Pomer bielkovín, sacharidov, tuku, minerálov a vitamínov.
  • Množstvo. Aby veľkosť každej porcie bola primeraná.
  • Čas. Aby jedlo prichádzalo pravidelne.
  • Pestrosť. Nech nejete stále to isté.

Stravu označíme za hodnotnú vtedy, ak má priaznivý vplyv na naše zdravie. Za menej hodnotnú stravu zvyčajne považujeme také potraviny, ktoré naše zdravie príliš nepodporujú. Fastfood, sladkosti, slanosti, mastné jedlá. Je chronicky známe, že jedlá ako rezne, klobásy, či krémeše sú nevhodné. Prečo ich teda človek 21. storočia stále tak ochotne kupuje? Pretože sú chutné.

Jeme preto aby sme žili. Nežijeme preto, aby sme jedli. Jedlo by malo ostať mierne v pozadí. Nemali by sme ho vnímať ako hlavnú životnú radosť a udalosť. Nemali by sme mu venovať priveľa pozornosti. Ideálne je, ak sa dokážete zmieriť s tým, že niektoré jedlá sú nevhodné. A vzdať sa ich.

Ak chcete chrániť zdravie, na raňajky si dáte kašu z ovsených vločiek. Na desiatu možno jablko. Na obed niečo celozrnné. To ale zároveň znamená, že ste si ráno nedali vajíčka na slanine s bielym rožkom, na desiatu dobošku a na obed parené buchty.

Nielen že zjete zdravú potravinu, ale hlavne v rovnakom čase nezjete menej vhodnú potravinu. Aj to sa počíta!

Pestrá strava v bežnom živote

Pestrá strava nemusí nutne znamenať, že každé jedno jedlo v dni a týždni bude celkom iné. Áno, bolo by to fajn. Ak máte sluhu, či osobného kuchára, určite to odporúčam. Pokiaľ si však varíte sami a pre jedného, striedajte stravu inak. Je ekonomickejšie, ak si nakúpite niekoľko potravín a potom ich pár dní spotrebovávate. Neskôr si môžete kúpiť iné potraviny a pár dní potiahnete s inými chuťami. Aj takéto striedanie stravy je v poriadku. V rámci dňa, či dvoch dní to možno je monotónne, ale za celý mesiac sa to pekne prestrieda.

Jedlá stačia jednoduché. Stačia tri, štyri zložky. Ryža s niečím. Cestoviny s niečím. Chlieb s niečím. A dookola. Striedať môžete rôzne druhy zeleniny, ovocie, oriešky. Ak už treba variť, varte aspoň dve porcie naraz. Radšej 4 porcie naraz. Ak ste sami, nech vám jedno varenie vyrieši 2 dni. Dva obedy, dve večere. Znížite tým výrazne náklady na jedlo a ušetríte veľa času v kuchyni.

V receptoch tohto jedálnička opakujem bežne dostupné druhy ovocia a zeleniny. Paradajky, mrkvu, kaleráb, jablká, pomaranče. Tie totiž kúpite skoro vždy. Ak to je však možné, radšej si kúpte niečo, čo ste už dávnejšie nemali. Aj keď teda v recepte vidíte obligátnu mrkvu, či kaleráb, radšej si kúpte žltú papriku, ak je pekná. Alebo ak majú (zázrakom) zrelé avokádo, mango, či ananás, zabudnite na rozpis a kúpte si ho. Vždy, keď vám to ponuka v obchode a peňaženka dovolia, kupujte si aj drahšie druhy plodín – jahody, černice, čučoriedky, farebnú papriku a podobné. Občas si kúpte potraviny, ktoré ste ešte neskúšali. Napríklad exotické ovocie.

Niektoré jedlá vám budú chutiť viac, iné menej. Bude vás to lákať častejšie si robiť tie, ktoré máte radi. Nebráňte sa tomu! Pokojne prerušte stravovanie podľa jedálnička a jedzte znova aj zajtra to, čo vám ide na chuť. Ak to má vhodné množstvo a zloženie, všetko je v najlepšom poriadku. Viete prečo? Pretože to jedlo sa vám za nejaký čas zunuje. Potom si obľúbite zas iné. Dôležité je, aby vám to chutilo!

Nechutia vám niektoré nové potraviny? Nezavrhnite ich hneď. Ak vám nechutí stévia, tempeh, tofu, ryža natural, či celozrnné cestoviny, skúste viacerých výrobcov. Inak hrozí, že náhodou ste siahli po produkte, ktorý jednoducho nie je vydarený. Napríklad pesto môžete kúpiť veľmi chutné, aj čudné. Celozrnné cestoviny môžu byť lahôdka, ale aj čudná mazľavá hmota nevábnej chuti. Najmä lacné potraviny sú často podozrivé.

V jedálničku, ktorý tu nájdete môžete kedykoľvek zjesť ktorékoľvek jedlo a bude to vždy v poriadku. Ide vám na raňajky chuť na jedlo určené na večeru? Môžete. Potrebujete pocit spokojnosti, nie vojenský režim.

Nerobte z jedálnička na chudnutie dogmu! Je fajn, ak sa môžete stravovať ideálne, ale niekedy sa to nedá. Riaďte sa týmito pravidlami:

  • Ekonomika. Je nezmyslom opekať jednu porciu kuracích pŕs a variť k nim jednu porciu ryže. Varte naraz viac porcií aj keď žijete sami.
  • Dostupnosť. Bolo by hlúpe zháňať v širokom okolí napríklad lososa len preto, že podľa rozpisu na chudnutie by dnes mal byť. Riaďte sa tým, čo dokážete kúpiť s vynaložením primeranej a čo najmenšej námahy.
  • Cena. Nekupujte drahé mimosezónne suroviny ak práve teraz sú lacnejšie sezónne potraviny. Ak je brokolica nezmyselne drahá, spravte si iné jedlo.
  • Chuť. Nekupujte si suroviny, ktoré nemáte radi, alebo vám dokonca robia zle. Niekomu sa možno hnusí jesť tofu. Tak ho nejedzte. Potrebujeme, aby vám jedlo chutilo. Potom je väčšia šanca, že pri jedálničku aj zostanete.
  • Zdravie: Nejedzte jedlá, alebo suroviny, ktoré vám robia ťažkosti. Napríklad problémy s trávením, alebo dokonca alergiu.

Plánujete schudnúť?

Neodkladajte chudnutie na zajtra. Odkladanie je to len výhovorka, akou sa človek často bráni nepríjemným zmenám v živote.

Zajtra bude rovnako ťažké začať s chudnutím, ako dnes. Viete prečo? Pretože zajtra bude zas len dnes. Ak sa vám nechce dnes, nebude sa vám ani zajtra.

Zmeňte tento bludný kruh! Nestrácajte čas nezmyselnými diétami, hladovkami a výhovorkami. 

Kúpte si knihu Jedálniček na chudnutie

Miro Veselý - jednoducho o zložitom

Od roku 1997 sa venujem internetu. Na prelome tisícročí som písal web digi-foto.sk o tom ako fotografovať. V tom čase som bol tučný. V roku 2004 som schudol a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Aktuálne sa venujem filmovaniu videí nielen pre vlastný Youtube kanál, ale aj pre zákazníkov. Občas píšem články o filmovaní, strihu a farbení videa.

Nemôžem zaručiť, že podobné výsledky ako vidíte na fotografiách a vo výsledkoch chudnutia dosiahne každý. 
U rôznych ľudí sa chudnutie a jeho priebeh môžu líšiť.
Konzultujte so svojím lekárom vhodnosť chudnutia a plánované zmeny životného štýlu.