Závislosť

Neraz sa ľudia vyjadrujú o svojej túžbe po sladkostiach ako o závislosti. „Som závislá od čokolády.“ „Milujem klobásy a nedokážem si ich odoprieť.“ Slovo závislosť pritom zaznieva často, ale aj opodstatnene. V jedle sú látky, ktoré ovplyvňujú psychiku, čulosť, náladu, pocit spokojnosti.

Závislosť je jedna z čŕt v osobnosti človeka. Niekto má „sklon“ k závislosti, iný je skôr nezávislý. Ak je závislosť v povahe človeka výraznejšia, označuje sa to aj ako závislostná porucha osobnosti. V menšej, alebo malej miere však mnohí z nás istú závislosť v povahe máme. Najmä ak sme (boli) tuční.

Spomeniete si na koláčik a musíte ho mať hneď, aj keď máte nadváhu? To pripomína závislosť od okamžitého splnenia túžby. Túžite dať si zas tú výbornú salámu? Možno je to tak trocha závislosť od opakovania tej skvelej chuti. Potrebujete energetické nápoje, kolu, kávu, pivo, víno? To môže byť závislosť od psychoaktívnych zložiek.

Ako vlastne závislosť začne? Príjemným zážitkom! Ten v mozgu aktivuje systém odmeny. Zvláštny pocit po prvom pohári alkoholu. Chuť makových rezancov po prvý krát v detstve. Ľudia so sklonom k závislosti začnú túžiť, aby sa ten zážitok zas zopakoval. Tá túžba je niekedy veľmi silná. Práve tá „sila“ túžby je signálom, že ide o závislosť. Túžite po niečom tak, že nedbáte ani na strach z prípadného ohrozenia? To je varovné!

Pomerne presný indikátor závislosti je teda to, že túžba dopriať si je silnejšia, než strach z možných následkov toho, že si to dovolíte. Ak ste nezávislí od alkoholu, určite si nenalejete pohárik, ak sa chystáte na stretnutie. Závislý človek sa však nedokáže vzdať toho, po čom túži. Dá si dávku aj keď vie, že tým riskuje. Túžba po „dávke“ je silnejšia ako strach. Dá si pohárik pred jazdou v aute. Dá si klobásu hoc chce chudnúť.

Ak sa centrum odmeny aktivuje často, „odmena“ stráca účinnosť. Keď niečo výnimočné robíte denne, prestane to byť výnimočným. Zmení sa to na bežnú vec. Ale vy chcete ten výnimočný zážitok! Aby ste dosiahli rovnakú radosť, musíte zvýšiť dávku, alebo čas trvania, alebo inak zosilniť podnet. Tak vzniká bludný kruh závislosti a trvalého pocitu nespokojnosti.

Zvyšovaním dávky sa však nezvyšuje aj miera radosti, či odmeny. Vzniká tak životná prehra. Veľmi túžite znova zažiť tú pôvodnú radosť, ale nedá sa. Už ani pri vysokej dávke podnetu. Zároveň s tým však už neviete ani prestať. To platí pre alkohol, drogy, ale aj pre pochvalu, jedlo či sex. Síce spravíte činnosť, ktorá vás predtým tešila, ale už to slabne. Už to nie je „to“, čo predtým. Intenzita pocitov radosti postupne klesá.

Napríklad ak sme závislí od jedla, mohlo to kedysi začať takto:

  1. Výnimočná maškrta nám nezvyklo zachutila. Aktivovala systém odmeny v mozgu. Inými slovami „urobila nám veľmi dobre“.
  2. Spomíname na to a radi by sme si taký zážitok zopakovali.
  3. Znova si teda dáme maškrtu. Opakovanie však už o niečo oslabí výnimočnosť. Maškrta už je skôr všedná. Máme pocit „nebolo to zlé, ale nebolo to celkom ono…“ Mali sme síce maškrtu, ale nepocítili sme tú očakávanú slasť, či odmenu.
  4. Stále teda túžime po tej „odmene“, ktorá neprišla v plnej paráde. Aby sa dostavil pocit odmeny potrebujeme viac, alebo lepšiu maškrtu.
  5. Takže pridáte množstvo, či chuť, aby to bolo výnimočnejšie? O.K.
  6. Pokračujte od bodu 1.

Tak sa začne rozvíjať dlhodobá nespokojnosť, ktorú závislý skúša riešiť tým, že sa pokúša zintenzívniť zážitky.

  • Jedák chce hostiny. Väčšie porcie, výraznejšie chute, častejšie.
  • Adrenalínový bicyklista chce trate. Strmšie, dlhšie, nebezpečnejšie.
  • Alkoholik chce piť viac, rýchlejšie, častejšie.

Od istej chvíle sa už ale nedá zvyšovať dávka podnetov. Potom zostáva nespokojnosť, nenaplnenosť.

Najmä sladká a slaná potrava je chutnejšia. Budete chcieť aj nabudúce. Viac! Obyčajné potraviny vám prestanú chutiť. Výrobcovia o tom vedia a riadia sa podľa toho. Ľahšie je totiž predať tovar niekomu kto už raz nakúpil, než získať nového zákazníka. Preto sa vyrábajú jedlá, ktoré vyvolávajú závislosť. Vzniká tak bludný kruh stále výraznejšej chuti. Na jej konci je extrémne presolené a presladené jedlo, keď sa cukor dáva dokonca aj do mäsa.

  1. Výrobca uvedie sladší, alebo slanší výrobok. Zákazníkom to chutí.
  2. Zvyknú si na novú, silnejšiu chuť.
  3. Zákazníci prestávajú kupovať slabšie ochutené výrobky.
  4. Ostatní výrobcovia nechcú skrachovať, tak pokračujú od bodu 1.

Plánujete schudnúť?

Neodkladajte chudnutie na zajtra. Odkladanie je to len výhovorka, akou sa človek často bráni nepríjemným zmenám v živote.

Zajtra bude rovnako ťažké začať s chudnutím, ako dnes. Viete prečo? Pretože zajtra bude zas len dnes. Ak sa vám nechce dnes, nebude sa vám ani zajtra.

Zmeňte tento bludný kruh! Nestrácajte čas nezmyselnými diétami, hladovkami a výhovorkami. 

Kúpte si knihu Jedálniček na chudnutie

Miro Veselý - jednoducho o zložitom

Od roku 1997 sa venujem internetu. Na prelome tisícročí som písal web digi-foto.sk o tom ako fotografovať. V tom čase som bol tučný. V roku 2004 som schudol a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Aktuálne sa venujem filmovaniu videí nielen pre vlastný Youtube kanál, ale aj pre zákazníkov. Občas píšem články o filmovaní, strihu a farbení videa.

Nemôžem zaručiť, že podobné výsledky ako vidíte na fotografiách a vo výsledkoch chudnutia dosiahne každý. 
U rôznych ľudí sa chudnutie a jeho priebeh môžu líšiť.
Konzultujte so svojím lekárom vhodnosť chudnutia a plánované zmeny životného štýlu.