Chcem, aby ste žili svoj život a neprekrútili varechami pol dňa. Navyše vám navrhujem jedlá opakovať. Ak si dnes uvaríte špagety, máte obed aj večeru. Možno aj na zajtra.
S takýmto prístupom sa v knihách od šéfkuchárov nestretnete. Tí môžu každé jedlo postaviť na efekt. Navrhnú vám pridať pol deci jelenieho vývaru, tri a pol čučoriedky natrhané pri svite Luny, čerstvé huby shitake a podobné ingrediencie. Ale ak nežijete v rozprávke 12 mesiačikov, tak je problém ich zohnať.
Ja som sa rozhodol stáť nohami na zemi. Je efektné odporúčať v knihe mango. Choďte ho ale kúpiť! Kus stojí viac, než celé bežné jedlo. Aj tak je to hazard, či to nezrelé mango po troch týždňoch dozreje, alebo len zhnije. Takže v mojom jedálničku som takéto pasce pre čitateľov nenechal. Pracujem len s bežne dostupnými surovinami. Nepíšem knihy na efekt.
V tejto knihe je jedálniček, ktorý už vyše 10 rokov roky bežne používam. Kto ma poznáte tak viete, že taká strava funguje.
Jedálniček som po rokoch praxe trocha upravil. Ešte donedávna v ňom boli všetky jedlá rovnocenné. V poslednej dobe sa však ukazuje, že zdravšie je jesť len 3-krát denne. Preto som rozpis prepracoval tak, že budú tri hlavné jedlá a dve menšie.